Claudiu Soare s-a nascut pe 24 martie 1969, la Ploiesti. – Felix Nicolau.
O exceptie care confirma regula: diaspora poate vedea mai clar, isi poate aduce aminte mai bine si depune marturie mai acut.
Totul vizual, inteligent si alert, fara teribilisme.
Centrul de greutate este Piata Universitatii, iar spitele rotii sociale invartesc: mineri, legionari, pe Iliescu, pe Coposu si multe altele. „Studentul la Filologie nu face revolutii, le comenteaza, le infloreste, profita de ele si se implineste.” Criza literaturii romane explicata cuprinzator in 16 cuvinte… Instantaneele se sudeaza intr-un desen animat al istoriei romane din ultimii zeci de ani.
In sfarsit, incep sa fie promovate carti acerbe despre comunism, Revolutie si post-comunism.
Periculoasa blandete a vietii pare o parafraza acida la Insuportabila usuratate a fiintei.
Ritmul alert al naratiunii functioneaza ca o substanta de contrast pentru meditatia neguroasa asupra unui viitor deja anihilat de tarele trecutului.” – Serban AxinteCa intotdeauna, proza lui Claudiu Soare se manifesta nervos, ironic-contestatar si pitoresc.
Pe scurt, o carte despre vinovatie si lasitate, despre asumare si neasumare, despre raul aparent si, fireste, despre binele aparent.
Scriitorul pur si simplu rescrie firul evenimentelor, le da un cu totul alt curs.
Interesant e faptul ca realitatea ne e livrata cu totul altfel decat o cunoastem din istoria recenta.
Autorul isi asuma un subiect dificil si controversat, Revolutia romana si realitatea postdecembrista.
Periculoasa blandete a vietii, de Claudiu Soare, apare in Literatura romana contemporana: Proza contemporana – harmalina, Editura frACTalia, 2016.„Claudiu Soare practica un fel de pragmatism al naratiunii.
A tradus din literatura franceza texte semnate Celine, Sade, Philaret Chasles, Charles Nodier, Jean Genet, Baudelaire, Artaud, Casanova, Michel Onfray, Henri Michaux etc.
Jurnal ingrat.
In 2011 publica la Humanitas Singuratatea lui Adam (despre neimplinire si alte regrete), iar in 2014 Tratament impotriva revoltei si Extaz.
La editura Cartea Romaneasca ii apare in 2010 romanul fantastic Nimeni sau Fumatorul de pipa.
A publicat volumele de versuri Melancolia, 2013 (Tracus Arte), Neantul indragostit, 2009, Jurnalul unui crocodil ratat, 2006, Frica de a trai din nou, 2004, Metafizica Bambara, 2001, Psalmii Maimutei, 1998 (Vinea).
Nu va mai da curs niciodata acestei orientari spirituale.
In 1994 obtine licenta in limba si literatura hindi, la Universitatea Bucuresti, cu lucrarea Sanniasa Upanisad – psihologia renuntarii; doi ani mai tirziu, in 1996, isi incheie studiile de indianistica la Institutul National de Limbi si Literaturi Orientale din Paris, cu lucrarea Le realisme mystique dans la litterature de Nagarjun.
Claudiu Soare s-a nascut pe 24 martie 1969, la Ploiesti