Intr-o societate a viitorului ori intr-o lume paralela, in Orasul Roboteilor, la numarul 24, surubarea harnicul si punctualul robotel Nter.
Acest fapt ne este sugerat de ritualul urcatului pe acoperis: privirea orasului de sus denota detasarea si capacitatea de a privi exteriorul in ansamblu..
Desi tipic pentru categoria roboteilor meticulos asamblati si corect programati, figura lui Nter se distinge in aceasta mare conformista: nu prin activitatea muncitoreasca pe care o desfasoara dupa acelasi tipar, ci prin raportarea acestuia la lumea inconjuratoare gratie unei constiinte superioare.
Ce buton va apasa Nter? Da sau Nu? Si totusi, clicul pe care il apasa robotelul nu puncteaza deznodamantul – nici al acestuia, nici al povestirii; ci declanseaza noi evenimente si sensuri in economia naratiunii „Povestea lui Nter”.
In sensul acesta, in demersul intelegerii subtextuale ne este ghid insusi protagonistul.
Norocul ii surade simpaticului personaj, insa incarcarea bateriei nu poate continua fara descarcarea unui fisier.
Si culmea, fara strop de baterie! Cu toate acestea, in aparenta cea mai proasta zi din viata lui, robotelul da peste un vechi arbore de incarcare.
A fost ziua in care s-a pierdut, ramanand singur si izolat de civilizatie, intr-un cartier vechi si abandonat.
Iar odata ajuns acasa, acesta isi incarca bateria si citea o carte cu instructiuni sau un manual de utilizare.
Dar in viata lui Nter a existat si o zi mai deosebita decat toate celelalte.
La finalul programului insa, Nter se cocota pe acoperisul Fabricii pentru a simti forfota orasului.
Povestea lui se deruleaza in lumea calculata si exacta a roboteilor si a tehnologiei si a fost digitalizata de scriitoarea Iulia Burlac sub titlul „Povestea lui Nter”.
Facand parte din seria Muncitor 2.
A.1., micul robot se indeletnicea cu o munca repetitiva si usor monotona.
Intr-o societate a viitorului ori intr-o lume paralela, in Orasul Roboteilor, la numarul 24, surubarea harnicul si punctualul robotel Nter