Lucrarea de fata s-a nascut din dorinta de a analiza contributiile pe care carturarii germani transilvaneni ai secolului 19 le-au adus la studiul culturii populare romanesti precum si motivele pentru care acestia au cules folclor romanesc.
Analiza propusa priveste materialul din mai multe perspective si anume istorica sociala antropologica geografica si politica utilizand concepte ca liminalitate cultura ca traducere hibriditate lectura in contrapunct instrumente introduse de cercetatori precum Doris Bachmann-Medick Clifford Geertz James Clifford Victor Turner Homi Bhabha Arjun Appadurai..
Inca din prima jumatate a secolului 20 a existat un real interes pentru carturarii germani culegatori de cantec popular romanesc acestia fiind insa studiati inidual sau sintetic si doar din anumite puncte de vedere.
Lucrarea de fata s-a nascut din dorinta de a analiza contributiile pe care carturarii germani transilvaneni ai secolului 19 le-au adus la studiul culturii populare romanesti precum si motivele pentru care acestia au cules folclor romanesc