„Cei care vor avea curiozitatea si tenacitatea de a citi aceasta carte vor sti mai devreme ceea ce altii vor afla mai tarziu.“ - Emil Constantinescu Laura Ganea despre Emil Constantinescu: La insistentele mele mi-a mai spus, inca o data, ca modelul sau de comportament in viata a fost acela al fostilor detinuti politici pe care i-a cunoscut si care nu au cedat nici atunci cand li s-au propus chiar compromisuri minore [...] In ceea ce-l priveste, daca peste 20 de ani cineva va spune adevarul va fi bine pentru ca va incuraja si pe altii sa procedeze la fel in situatiile in care binele tarii este mai presus de binele personal. .
Se retrag apoi in biroul presedintelui Romaniei si de la intrevederea lor ne-a ramas un martor tacut: fotografia care ni-l arata pe Emil Constantinescu explicandu-i lui Bill Clinton, cu un glob in fata, cum e cu pozitia geostrategica a Romaniei, la gurile Dunarii si deschiderea la Marea Neagra.
In timp ce Zoe Petre o intretine pe Madeleine Albright povestindu-i despre amintirile pe care scriitorul Tudor Vianu le are despre ea, din vremea in care, copii de ambasadori amandoi, se jucau impreuna la Belgrad, cei doi presedinti au o discutie mai lunga cu directorul SRI, Costin Georgescu.
Bill Clinton este placut surprins de tineretea consilierilor si raporturile calde dintre presedintele roman si echipa lui.
Dupa intonarea imnurilor de stat, cele doua delegatii oficiale se intalnesc in Salonul Ambasadorilor.
S-au intalnit prima data la „National Breakfeast Prayer in 1994, s-au revazut la sfarsitul lunii mai, la Haga, la ceremoniile dedicate aniversarii a 50 de ani de la lansarea Planului Marshall, au avut o intrevedere confidentiala la Madrid, la care a mai participat doar Madeleine Albright.
Incepand de astazi, 11 iulie 1997, Bill Clinton si Emill Constantinescu vor ajunge la o relatie politica cu valente speciale si la o colaborare mult mai stransa.
Presedintele roman si consilierii sai asteapta delegatia americana la Palatul Cotroceni, unde este organizata primirea oficiala, cu toate onorurile cuvenite.
In prim-plan, prim-ministrul Victor Ciorbea si ministrul de Externe Adrian Severin.
Figurile celor veniti sa-i intampine ne sunt familiare.
Dupa Bill Clinton, din avion coboara secretarul de stat Madeleine Albright si primul ei adjunct, fostul editorialist la Time, specialist recunoscut in istoria spatiului ex-sovietic, Strobe Talbott.
Air Force One a aterizat pe Aeroportul Otopeni la ora 11 si opt minute.
Scena vazuta de nenumarate ori la stiri, cu usile avionului deschizandu-se in fata unui presedinte american zambitor, cu mana ridicata in semn de salut, se intampla acum, pe pamant romanesc.
Fragment din volum: “Vin americanii! I-am asteptat 50 de ani si pe 11 iulie 1997 au venit, in sfarsit.
Iar Pretul demnitatii se plateste toata viata.
Daca nu se va afla niciodata, e la fel de bine. „Cei care vor avea curiozitatea si tenacitatea de a citi aceasta carte vor sti mai devreme ceea ce altii vor afla mai tarziu.“ - Emil Constantinescu Laura Ganea despre Emil Constantinescu: La insistentele mele mi-a mai spus, inca o data, ca modelul sau de comportament in viata a fost acela al fostilor detinuti politici pe care i-a cunoscut si care nu au cedat nici atunci cand li s-au propus chiar compromisuri minore [...] In ceea ce-l priveste, daca peste 20 de ani cineva va spune adevarul va fi bine pentru ca va incuraja si pe altii sa procedeze la fel in situatiile in care binele tarii este mai presus de binele personal