Indicatii:- Hipertensiune arterială; - Insuficienţă cardiacă după infarct miocardic acut; - Profilaxia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau a decesului la pacienţii cu risc cardiovascular crescut cum ar fi: boală coronariană, diabet zaharat, boală arterială de tip periferic ocluziv sau accident vascular cerebral in antecedente.
Contraindicatii:Hipersensibilitate la ramipril, la alţi IECA sau la oricare dintre excipienţii produsului.
Durata tratamentului cu ramipril.
Alimentele nu afectează in mod semnificativ absorbţia ramipril.
Mod de administrare Ramipril – AC poate fi administrat fără alimente dar trebuie administrat impreună cu o cantitate suficientă de lichid.
Copii Deoarece nu există date disponibile privind administrarea la copii, ramipril nu trebuie administrat la această grupă de vârstă.
Prin urmare, la pacienţii vârstnici şi la pacienţii la care scăderea tensiunii arteriale este periculoasă (de exemplu, pacienţii cu stenoza vaselor coronariene sau a vaselor cerebrale), trebuie luată in considerare o doză iniţială mai mică (1,25 mg ramipril pe zi).
Vârstnici (peste 65 ani) La unii pacienţi vârstnici (peste 65 ani), reacţia la inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) poate fi mai intensă decât la pacienţii mai tineri.
Insuficienţa hepatică Ramipril nu trebuie administrat la pacienţii cu insuficienţă hepatică.
Nu trebuie depăşită doza maximă de 5 mg ramipril pe zi.
De obicei, doza de intreţinere este de 2,5 mg ramipril pe zi.
Pacienţi cu insuficienţă renală La pacienţii cu insuficienţă renală moderată (clearance-ul creatininei < 60 ml/min), doza iniţială este de 1,25 mg ramipril, dimineaţa.
La pacienţii cu deficite electrolitice şi/sau hidrice (de exemplu vărsături / diaree, tratament cu diuretice), cu insuficienţă cardiacă (in special după infarct miocardic acut) sau cu hipertensiune arterială severă tratamentul trebuie inceput cu cea mai mică doză, de 1,25 mg ramipril, o dată pe zi, dimineaţa.
Aceasta ar putea determina creşterea efectului antihipertensiv al ramiprilului.
Dacă efectul antihipertensiv obţinut cu o doză de 5 mg ramipril zilnic nu este suficient, se recomandă să se ia in considerare asocierea unui diuretic sau a unui blocant de calciu.
Intervalul de timp intre creşterile dozei este de cel puţin 3 săptămâni.
De obicei, doza de intreţinere este de 2,5 – 5 mg ramipril iar doza maximă este de 10 mg ramipril pe zi. În funcţie de răspunsul la tratament, doza se ajustează şi poate fi crescută până la 10 mg ramipril pe zi.
Pacienţi cu funcţie renală normală Doza iniţială uzuală este de 2,5 mg ramipril, administrată dimineaţa.
Dacă este posibil, inaintea inceperii tratamentului cu ramipril se va corecta deficitul de electroliţi şi/sau fluide şi se va reduce, sau chiar intrerupe, medicaţia diuretică pentru cel puţin 2 – 3 zile.
Datorită experienţei terapeutice insuficiente, ramiprilul nu trebuie utilizat in următoarele cazuri: - În cazul dializei; - În cazul administrării de diuretice hipokaliemiante; - În cazul hepatopatiei primare sau insuficienţei hepatice; - La pacienţii cu insuficienţă cardiacă decompensată netratată; - La copii.
Administrare:La inceputul tratamentului cu ramipril, in special in cazul pacienţilor cu deficit de electroliţi şi/sau fluide (de exemplu: vărsături, diaree, medicaţie diuretică), insuficienţă cardiacă, pot să apară forme severe de hipertensiune arterială şi hipotensiune arterială.
Alăptare.
Sarcină (se va evita sarcina pe perioada tratamentului; se va incepe tratamentul doar in cazul in care testul de sarcină este negativ).
Hiperaldosteronism primar.
Stenoze valvulare aortice sau mitrale semnificative hemodinamic sau cardiomiopatie hipertrofică obstructivă.
După efectuarea unui transplant renal.
Stenoză de arteră renală (bilaterală sau unilaterală la pacienţii cu rinichi unic).
Edem angioneurotic in antecedente (ereditar/idiopatic sau ca o consecinţă a terapiei anterioare cu IECA).
Indicatii:- Hipertensiune arterială; - Insuficienţă cardiacă după infarct miocardic acut; - Profilaxia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau a decesului la pacienţii cu risc cardiovascular crescut cum ar fi: boală coronariană, diabet zaharat, boală arterială de tip periferic ocluziv sau accident vascular cerebral in antecedente.
Contraindicatii:Hipersensibilitate la ramipril, la alţi IECA sau la oricare dintre excipienţii produsului