Pana la declansarea razboiului, in 1994, cecenii din Caucazul de Nord au suferit mai intai sub dominatia Imperiului Rus, apoi a URSS.
Cartea, scrisa de un specialist in domeniu, este o patrunzatoare analiza si explica originea, istoria si consecintele razboaielor purtate de Rusia in Cecenia, aruncand o noua lumina asupra viitorului acestei framantate regiuni..
Chiar si dupa ce operatia contraterorista a rusilor s-a incheiat oficial, in 2009, miscarile insurgente de mica amploare au continuat, capatand caracteristicile unui razboi civil.
In 1999, condusa acum de Vladimir Putin, Rusia a declansat un al doilea razboi, atacand capitala, Groznii, si instaland un guvern-marioneta.
Acordul semnat in 1996 la Hasav-Iurt a pus capat primului razboi, insa multe dintre tensiunile care au dus la conflict au ramas nerezolvate.
In replica la proclamarea unilaterala a independentei Ceceniei, cu degradarea rapida a ordinii de drept, Moscova a trimis trupe, care s-au vazut nevoite sa se confrunte cu tacticile de gherila ale cecenilor, obisnuiti sa lupte in munti.
Pana la declansarea razboiului, in 1994, cecenii din Caucazul de Nord au suferit mai intai sub dominatia Imperiului Rus, apoi a URSS