Pentru a înțelege evenimentele actuale – conflicte religioase, războaie, instabilitate politică – e de ajuns să aruncăm o privire asupra hărții, spune Robert D. www.
RobertDKaplan.com.
Din 2006 până în 2008 a fost visiting professor de securitate națională al Promoției 1960 de la Academia Navală a Statelor Unite, Annapolis.
A fost analist geopolitic principal la Stratfor, iar din 2009 până în 2011 a fost membru al Comitetului de Politici de Apărare condus de secretarul american al apărării, Robert Gates.
Este editor al publicației The Atlantic, în care articolele sale apar de trei decenii, și senior fellow la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană din Washington. În 2011, Foreign Policy l‑a desemnat printre „Primii 100 de gânditori ai lumii“.
KAPLAN este autorul a 16 cărți de politică externă și călătorii, traduse în numeroase limbi, printre care: In Europe’s Shadow: Two Cold Wars and a Thirty‑Year Journey Through Romania and Beyond (În umbra Europei, 2016), Asia’s Cauldron: The South China Sea and the End of a Stable Pacific (Butoiul cu pulbere al Asiei, Litera, 2016), Monsoon: The Indian Ocean and the Future of American Power (2010), Warrior Politics: Why Leadership Demands a Pagan Ethos (Politici de război, 2002) și Balkan Ghosts: A Journey through History (Fantomele Balcanilor, 2007).
Răzbunarea geografiei îi cimentează statutul.” National Review ROBERT D.
Kaplan, un observator al evenimentelor mondiale care vede ceea ce alții adesea nu pot vedea, și-a consolidat deja renumele de unul dintre cei mai lucizi scriitori de geopolitică din timpul nostru.
Răzbunarea geografiei reprezintă o analiză formidabilă despre politica mondială contemporană și servește drept reamintire plină de forță a faptului că tocmai configurația geofizică a Pământului, precum și fluxul de religii și de ideologii aflate în competiție au dat contur conflictelor umane, din trecut și din prezent.“ The New York Review of Books „Kaplan ne oferă un tur de forță palpitant și enciclopedic ca dimensiune...” The New Yorker „O nouă carte remarcabilă...
KAPLAN, interviu în Revista 22 „O nouă carte ambițioasă și plină de provocări...
Acum poate să facă probleme.“ ROBERT D.
Rusia nu a acceptat niciodată extinderea NATO, pentru că a fost prea slabă să se opună.
Deși niciodată nu a fost un aranjament acceptat de aceste puteri. „Ne-am întors la normalitatea geopoliticii și vedem o serie de state care contestă aranjamentul post 1990.
Autorul readuce la viață teoriile unor cunoscuți geopoliticieni, susținând că harta este cea care oferă primele indicii pentru a discerne o logică istorică legată de ce va urma și aplicând în mod strălucit aceste idei la crizele din Europa, Rusia, China, subcontinentul indian, Turcia, Iran și Orientul Mijlociu arab.
Kaplan.
Pentru a înțelege evenimentele actuale – conflicte religioase, războaie, instabilitate politică – e de ajuns să aruncăm o privire asupra hărții, spune Robert D