Recapitulari. 106/2002. - Ioan Stanomir, in Observator cultural , nr.
Rectitudinea intelectuala inceteaza de a mai fi un concept abstract. (...) Deloc paradoxal, lectura multora din texte stimuleaza tentatia ucronica: care ar fi fost conturul unei Romanii postbelice nestalinizate? Pana la un punct, marturiile din Subteranele memoriei au ca punct comun tocmai aceasta insurgenta vocatie a normalitatii, imunizanta, pentru autorii lor, la genul de derapaj e entuziaste care sfarsesc prin a cautiona tirania. 3/2002 Selectia de documente imaginata si prefatata de Vasile Igna poate fi califcata, fara exagerare, ca o aparitie-eveniment: mai mult decat o suma de depozitii utile pentru istoria ideilor si pentru istoria literara, decupajul pe care Vasile Igna i-l ofera cititorului impinge in prim-plan un dosar de existente exemplare pentru agonia lumii vechi si supravietuirea ei in mandra lume noua . - Mircea Iorgulescu, in Revista 22 , nr.
Il restituie si totodata il scrie, ori macar il schiteaza, cu aplicatie si, lucru rar, cu modestie.
Literatul Vasile Igna descopera si restituie un capitol necunoscut al istoriei romanesi postbelice.
Va fi de acum, dupa Subteranele memoriei , ori imposibil, ori descalificant sa se mai reia la nesfarsit lamentatiile masochiste sau pretins "justitiare" despre lasitatea generala a intelectualitatii romanesti fata cu ocupatia sovietica si regimul impus de aceasta in Romania. (...) Iar rezultatul, aceasta carte, este coplesitor.
Miscellanea Vasile Igna a intocmit o carte uimitoare si emotionanta despre impotrivirea culturala din Romania la comunism, inteles deopotriva ca ideologie, sistem si regim politic.
Marx contra Isus.
Subteranele memoriei.
Recapitulari