„In dimineata zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza si Gheorghiu-Dej, membri ai Cabinetului Roman, mi-au prezentat textul actului de abdicare, indemnindu-ma sa-l semnez imediat.
Sunt analizate interpretarile date abdicarii in cele sapte decenii care au trecut de la producerea ei si, pe baza unor marturii si chiar a unor noi probe documentare, sunt lamurite aspecte ramase pana acum neelucidate. .
Studiile care alcatuiesc acest volum repun in discutie si analizeaza, cu instrumente diverse si din diferite unghiuri, evenimentul care a pus capat nu numai monarhiei romanesti, constitutionalismului si democratiei, ci si unei epoci intregi din istoria noastra.
Prima denunţare oficiala a actului de la 30 decembrie 1947. De-a lungul timpului, actul de la 30 decembrie 1947 a stirnit vii controverse si a generat polemici aprinse.
Cu neclintita credinta in viitorul nostru, animat de acelasi devotament si dorinta de a munci, voi continua sa servesc poporul roman, de care destinul meu este legat inexorabil.”Fragment din declaratia de presa a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei sustinuta la Londra, 4 martie 1948.
In aceste conditii, nu ma consider obligat in nici un fel de acest act care mi-a fost impus. [...] indepartarea monarhiei constituie un nou act de violenta in politica de subjugare a Romaniei.
Acest act mi-a fost impus cu forta de un Guvern instalat si mentinut la putere de o tara straina, un Guvern total nereprezentativ pentru vointa poporului roman.
Amindoi s-au prezentat la Palatul Regal dupa ce acesta a fost incercuit de detasamente armate, informandu-ma ca ma vor socoti raspunzator pentru varsarea de sange ce va urma ca o consecinta a instructiunilor ce le emisesera deja in caz ca nu voi semna in cadrul limitei de timp impusa. „In dimineata zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza si Gheorghiu-Dej, membri ai Cabinetului Roman, mi-au prezentat textul actului de abdicare, indemnindu-ma sa-l semnez imediat