„Silviu Aldea ne prezinta o lucrare neasteptata ca tematica si perspectiva.
Autorul nu emite sentinte si nici judecati de valoare; el incearca sa mearga mai departe, sa vada unde se poate situa o traire autentica in acest peisaj postsocialist deopotriva vulnerabil si rezistent.“ - Ana Maria Zahariade.
Textul are un caracter polemic stimulant, care trezeste spiritul si incita la discutii in mediul nostru profesional, care uneori este inclinat sa accepte locuri comune, prejudecati si poncife netulburate de aciditatea criticii, a dubiului sau a introspectiei.
Scriitura in sine este remarcabila din multe puncte de vedere: fluenta, alerta, colorata, surprinzatoare, nuantata, cu fraze substantiale si cu formulari originale; pe scurt, cu stil.
Subiectul tratat e fierbinte si dilematic.
Lucrarea m-a pus pe ganduri in repetate randuri.
Toate ipostazele amintite sunt proiectate pe circumstantele tulburi aduse de libertate si sunt contaminate de noile mituri si miraje care vin sa se substituie celor vechi, inlocuind pretul linistii cu cel al nesigurantei.
Niciuna dintre ele nu e simpla, toate stau sub semnul partizanatului, al unei subiectivitati greu de stapanit.
Cartea lui discuta felul in care ne raportam la mostenirea construita a perioadei comuniste, aratand cum anume aceasta mostenire a parcurs diverse ipostaze controversate de diferite naturi: perceptie publica, perceptie profesionala, pozitionare politica, interes comercial, transfigurare artistica etc. „Silviu Aldea ne prezinta o lucrare neasteptata ca tematica si perspectiva