Matca și-a păstrat formatul cultural, dar l-a și împrospătat.
Până atunci însă, ne păstrăm credința că putem vorbi despre orice, atâta vreme cât vorbim relaxat.
matcaliterara.ro.
Sperăm ca textele de această factură să fie tot mai multe.
Ci și despre morală, așa cum se întâmplă în interviul făcut de Carmen Firan cu Răzvan Petrescu, sau despre istorie, așa cum se prezintă ea în eseul lui Adrian Cioroianu despre generalul Pacepa.
Cât despre interviul lui Vlad Cristache cu Călin-Andrei Mihăilescu, aici găsim un scriitor pentru care constrângerea limbajului înseamnă sfârșitul inteligenței și al imaginației.
Desigur, am vrut să ne lărgim paleta, să publicăm și texte despre alte domenii artistice decât literatura și artele în sensul cel mai larg – și nu numai despre arte.
Despre interviul Linei Țărmure cu Dumitru Gorzo putem spune același lucru: este vorba despre un artist vizual care se caută neobosit, cu o curiozitate autentică.
Exact asta exprimă interviul luat de Anca-Maria Pănoiu fondatoarelor librăriei timișorene „La Două Bufnițe“: Oana Doboși și Raluca Selejan creează un vibe cultural foarte interesant, cu prezențe la festivaluri de literatură și, în general, cu inițiative inedite.
Din interviul luat de Oana Balaci reiese că s-a pregătit pentru acest rol, dar nu cu vreo urmă de infatuare sau aroganță.
Eseurile, celelalte interviuri, recenziile – toate textele sugerează că înțelegem cultura ca pe un fenomen din care nimeni nu este exclus.
Pe copertă apare Gianina Cărbunariu, o regizoare și scriitoare despre care ar trebui să vorbim, poate, în termeni de „creatoare“ sau de „formatoare culturală“: directoarea Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, Gianina este o personalitate dotată cu carismă și perseverență.
Matca și-a păstrat formatul cultural, dar l-a și împrospătat