Problema saraciei are in contextul societatii actuale un impact fara precedent asupra functionarii sistemului social preocupand atat societatile vizate cat si celelalte structuri sociale, responsabilii locali sau centrali ai puterii politice.
Cartea se adreseaza unui public larg pe de o parte celor care cerceteaza fenomenul saraciei, studenti si doctoranzi in special ai domeniului economic si administrativ, sociologie, asistenta sociala, drept, dar si profesionistilor – psihologi, sociologi, asistenti sociali, consilieri etc., precum si factorilor de decizie de la nivel local pana la cel national care cauta solutii eficiente de ameliorare a starii de saracie si de responsabilizare a individului..
Mergand pe aceasta linie, lucrarea promoveaza un model de facilitare individuala pentru stimularea responsabilitatii sociale si deschide astfel, drumul unor noi cercetari si abordari ale saraciei.
Aceasta formula de stimulare individuala poate avea consecinte favorabile asupra dezvoltarii comunitare.
Accentul cade pe responsabilizarea indivizilor pentru dezvoltarea abilitatilor practice si de reusita in mecanismul social in care functioneaza.
Analizele si exemplele prezentate arata ca problematica saraciei este un fenomen social complex care comporta o abordare contextualizata care sa stimuleze terapii sociale si modalitati de inteventie suple, adaptate specificului comunitatilor sau regiunilor analizate.
Constructia continutului este de natura interdisciplinara in care se impletesc abordari din sociologie, psihologie, antropologie si asistenta sociala.
Problema saraciei are in contextul societatii actuale un impact fara precedent asupra functionarii sistemului social preocupand atat societatile vizate cat si celelalte structuri sociale, responsabilii locali sau centrali ai puterii politice