La inceputul anilor ᾿90, numeroase familii din Heillange - un oras fictional plasat de Mathieu in nord-estul Frantei, la granita cu Luxemburgul - devin victime ale dezindustrializarii vaii, o realitate care pentru multi inseamna somaj, lipsa perspectivei si alunecarea intr-un paseism nationalist.
Cartea sa este un roman al maturizarii vast si curajos, care abunda in scene de sex si violenta, dar care reuseste totodata sa fie plin de tandrete si, in mod ironic, de speranta.” Kirkus Reviews.
Heillange isi poate gasi corespondentul in multe orase periferice uitate de lume si, pastrand proportiile, ar putea aminti de anii involburati din Romania de dupa Revolutie.„Mathieu surprinde vulnerabilitatea si stangacia adolescentei cu o acuitate dureroasa...
Dincolo de problemele privind fracturile socio-culturale si umilintele care decurg de aici, Mathieu isi indreapta atentia catre viata emotionala a protagonistilor sai, descoperirea sexualitatii, manifestarea furiei si efortul de a se decontamina de trecut.
Pe parcursul a sase ani suntem martorii evolutiei lor si ai situatiilor care adancesc sau estompeaza diferentele de clasa.
Cei trei se intalnesc in circumstante nu dintre cele mai fericite, iar consecintele faptelor pe care le comit din teribilism adolescentin ii vor urmari si in viata adulta.
In acest peisaj, din care nu lipsesc violenta domestica, dependenta de alcool, ranchiuna la adresa migrantilor si plictisul, se desprind figurile a trei adolescenti - fiul unui fost muncitor in uzina, fiica unui parvenit din clasa de mijloc si fiul unui migrant nord-african.
La inceputul anilor ᾿90, numeroase familii din Heillange - un oras fictional plasat de Mathieu in nord-estul Frantei, la granita cu Luxemburgul - devin victime ale dezindustrializarii vaii, o realitate care pentru multi inseamna somaj, lipsa perspectivei si alunecarea intr-un paseism nationalist