Roman distins cu Premiul Special pentru Proza in cadrul Concursului National de Creatie Literara“Vasile Voiculescu” 2015***Mai mult decat portretul unei generatii si mai mult decat drama unui tanar menit sa isi ”proiecteze individualitatea pe fondul unui conformism rigid”, Soldati ai terebentinei spune o poveste tulburatoare, in captivantul stil al fictiunii transgresive pure si dure.
Suntem un ocean....
Bell urlandu-ti in ureche, la fel cum nu poti sa nu deosebesti binele de rau ascultand Theatre of Tragedy.
Nu poti da gres in fata pericolului cu Burton C.
Iar singura educatie pe care am primit-o e cea diluata din Black Sabbath, Venom, Marilyn Manson.[...]Muzica ne-a format perceptia despre viata la fel cum literatura modeleaza imaginatia.
Suntem copiii bastarzi ai rock-and-roll-ului, alaptati cu motorina pe campiile pline de gunoaie ale concertelor in aer liber.
De libertate, after all.
Dan-Liviu Boeriu***Parintii nostri sunt Axl Rose si Liv Kristine.
Resorturile intime sunt greu de depistat, dar Coloja nici nu-si propune sa scrie un roman psihologic, de genul celor care imbina povata cu exemplul negativ, ci doar sa prezinte, cat mai convingator cu putinta, resturile de vise si demoni ale generatiei cu plete a anilor 90 dintr-o Romanie pestrita si resentimentara.
Soldati ai terebentinei este o carte care, cu putin noroc, poate deveni un roman-cult al celor care nu vor sa uite mirosul de scena incinsa, de ghete grele, de geaca de piele.
Realitatea factuala le e straina personajelor, ele traiesc indaratul cutiei lor craniene intr-un scenariu care are doar tangente accidentale cu cotidianul plictisitor al celorlalti.
Totul e senzorial in acest roman.
Muzica este cea care da tonul si insoteste pasii personajului-narator, iar noptile de betie, ”trip-urile” halucinogene, sexul, pogo-ul, micile nebunii si aventuri adolescentine, obsesia si revolutia se impletesc natural printre franturile de viata surprinse de autor intr-o poveste de o sinceritate zguduitoare.
Ce inseamna sa fii rocker? Ce inseamna sa fi fost rocker in anii ’90? Ce gust are libertatea si pe ce muzica danseaza ea? Ce inseamna sa cauti ceva fara sa gasesti si sa pierzi ceva ce nu ai avut niciodata? Cat de toxica poate sa fie o femeie? Si unde se termina fascinatia pentru ea, ca sa lase loc obsesiei?Daca s-ar face un film despre Soldati ai terebentinei, acesta ar iesi „Trainspotting”, dar numai in regia lui Tyler Durden, sub privirea atotstiutoare a Marlei Singer.***Meritul lui Coloja este de a fi gasit acea linie foarte subtire unde experienta absurda si teribilista a dependentului de droguri nu se transforma in pilda morala.
Coloja depaseste granitele ”literaturii despre adolescenti rebeli”, la fel cum depaseste granitele ”cartilor despre rockeri.” Dincolo de aceste orizonturi limitative, romanul pune laolalta personaje si situatii, atitudini, sentimente si reactii dintre cele mai firesti si posibile. in anii `90, la inceputurile timide ale democratiei in Romania, o generatie de rockeri traia, petrecea, si sfida prin simpla prezenta normele si regulile societatii ”mainstream”.
O carte-monografie a oamenilor liberi, peste care se suprapun elemente de halucinatie si transgresie din real in ireal, demne de ”Fight Club” sau ”Requiem for a dream”, romanul lui Razvan T.
Roman distins cu Premiul Special pentru Proza in cadrul Concursului National de Creatie Literara“Vasile Voiculescu” 2015***Mai mult decat portretul unei generatii si mai mult decat drama unui tanar menit sa isi ”proiecteze individualitatea pe fondul unui conformism rigid”, Soldati ai terebentinei spune o poveste tulburatoare, in captivantul stil al fictiunii transgresive pure si dure