Romanul unei revolutii fara inceput si sfarsit.
Doua planuri, unul din secolul al XIX-lea, celalalt din prezentul secolului al XXI-lea, se impletesc in niste circumstante extra-ordinare.
Si nu doar pe el.“Eli Badica.
Iar dupa acest tur de forta, cititorul si-l va aminti pe Eminescu altfel.
Deschide multe usi.
Grosso modo, Solomonarul are o complexitate narativa naucitoare.
Roman istoric si roman al actualitatii, roman despre Eminescu si roman despre zonele de turbulenta ale lumii contemporane, roman despre obsesiile nationale si roman gandit la o scara planetara, roman plin de idei si roman traversat de aventuri si conspiratii, roman realist si roman fantastic, roman cu o arhitectura riguroasa si roman deschis explorarilor ca o cutie misterioasa, Solomonarul activeaza portaluri pe care literatura romana nu le-a cunoscut pana la Florin Chirculescu.“Mihai Iovanel„Dupa Greva pacatosilor, Florin Chirculescu revine cu un roman remarcabil din toate punctele de vedere: Solomonarul.
Documentarea minutioasa si eruditia se contopesc cu fictiunea, realitatile particulare se toarna intr-o forma universala, fie ca sunt surprinse in prezentul foarte apropiat, in trecutul cetos ori in viitorul glamorous, viziunea realista se declina in sute de nuante, dar si in insertii fantastice, stiintifice, culturale, pop s.a.m.d., stilul inconfundabil al scriitorului – frazarea rafinata, decupajul, oralitatea, interferentele, naturaletea si usurinta cu care jongleaza cu toate acestea – se imprima pe fiecare pagina.
Coincidentele rasar parca de nicaieri, contextele istorice si socio-politice capata profunzime, crizele si coruptiile se adancesc, mastile cad incet-incet, iar Solomonarul nu face decat sa stranga menghina si mai puternic.
Solomonarul, noul roman al lui Florin Chirculescu, o carte-eveniment, pune reflectorul pe celalalt Eminescu, reusind sa-l umanizeze asa cum niciun text nu a facut-o pana acum.„In literatura romana de azi, Solomonarul este un obiect fascinant.
Iar strasnica jurnalista Louise e centrul de greutate in aceasta tatonare fara sfarsit.
Emin si Max Murgescu, zis Macu, un soi de afacerist obsedat de Eminescu, se cauta continuu prin timp si spatiu.
Romanul unei revolutii fara inceput si sfarsit.
Doua planuri, unul din secolul al XIX-lea, celalalt din prezentul secolului al XXI-lea, se impletesc in niste circumstante extra-ordinare