Studiul de fata pune accentul pe descrierea caracteristicilor stratificarii societatilor socialiste din Europa Centrala si de Est si pe problema existentei unor „efecte socialiste“ asupra stratificarii sociale.
Volumul se inscrie intr-o traditie de cercetare cu o istorie de mai mult de 40 de ani, a studiilor comparative ale stratificarii si proceselor de realizare de status, oferind informatii noi, mai ales cu privire la societatile post-comuniste, mai putin studiate in trecut, si la efectele tipului de organizare socio-politica asupra traiectoriilor de realizare de Status ale indivizilor..
Pentru a urma aceasta directie de cercetare, este examinata si problema omogenitatii pattern-urilor de realizare de Status in interiorul unor regiuni de tari caracterizate de sisteme socio-politice similare si de grade de dezvoltare economica similare.
De asemenea, lucrarea descrie stratificarea statelor post-socialiste, cu accent pe diferentele sale fata de „logica“ stratificarii socialiste dar si fata de cea a stratificarii capitaliste.
Studiul de fata pune accentul pe descrierea caracteristicilor stratificarii societatilor socialiste din Europa Centrala si de Est si pe problema existentei unor „efecte socialiste“ asupra stratificarii sociale