„«Strainatatea» din prozele lui Augustin Cupsa nu inseamna doar un spatiu geografic incadrat de alte granite.
E un pic ironic, dar in anii din Franta am vazut cat de avantajati suntem noi fata de ei, pentru ca ei sunt parte reala din acest imaginar si nu mai au de ce sa viseze ca pot pleca in strainatate.“ .
Un refugiu mental, o extragere de sub autoritatea faptului de a fi aici si acum.
Dincolo, afara, sus – cateva nume pentru imaginarul nostru care e si astazi la fel de viu.
Dar era si o intrerupere, o despartire, dorul de cel plecat.
M-am nascut intr-o epoca totalitara, in care strainatatea – evident, Occidentul – era nu doar locul de scapare, ci si visul, proiectia, fantasma unei evadari.
Strainatate este o puternica pledoarie despre frumusetea literaturii ca literatura, eliberata de mode si ideologii, si unul dintre cele mai convingatoare volume de proza scurta din literatura romana.“ — CORINA SABAU„Strainatate si stranietate, doua cuvinte pe care am ajuns sa le asez cu usurinta unul langa celalalt.
Augustin Cupsa are marea calitate de a le lasa personajelor sale libertate totala, de unde imposibilitatea de a le anticipa evolutia si senzatia ca pasesti pe nisipuri miscatoare, care le reuseste numai marilor prozatori.
Fiecare personaj are propria lui raportare la «strainatate», astfel ca prozele din acest volum imbogatesc termenul cu toate nuantele pe care le permite literatura, fara a-l explica insa pana la capat. „«Strainatatea» din prozele lui Augustin Cupsa nu inseamna doar un spatiu geografic incadrat de alte granite