Ceea ce ne intereseaza aici este fenomenul teatral in ansamblul sau: faptul ca exista ceva structurat ca un proces (ca o reprezentatie), si care, la urma urmei, se joaca.
Hans Urs von Balthasar.
Dar filosofia s-a ocupat pana acum la fel de putin de teatru ca si teologia, ca si cum ostracizarea actorilor din polisul platonic si-ar fi prelungit efectul de-a lungul secolelor.
Ar exista, desigur, si posibilitatea filosofica de intelegere a teatrului, care ar putea porni chiar de la fenomenul prin care copilul tinde sa-si transpuna lumea experientei in situatii teatrale: in intelegerea lucrurilor, in reactiile la ele, in limbaj, in toate formele jocului sau; de aici s-ar putea demonstra ca teatralitatea este un instinct uman primitiv, despre care s-a spus ca ar fi chiar mai primitiv decat necesitatile noastre estetice.
Totul trebuie sa devina (din perspectiva noastra) transparent pentru teologie, toate elementele teatrului sa fie facute utilizabile pentru ea.
Ceea ce ne intereseaza aici este fenomenul teatral in ansamblul sau: faptul ca exista ceva structurat ca un proces (ca o reprezentatie), si care, la urma urmei, se joaca