PRI este o metoda inovativa de terapie care, spre deosebire de celelalte, se poate aplica si fara ajutorul unui psihoterapeut.
Dupa cum sustine si autoarea, trecutul trebuie sa ramana in trecut, iar dificultatile din prezent nu trebuie sa fie alimentate de rani vechi — respingere, furie, stres sau temeri legate de esec..
Asadar PRI vine exact in intampinarea acestor probleme, ajutandune in prima instanta sa ne identificam si sa decodificam mecanismele de aparare, pentru ca mai apoi sa lucram asupra lor.
Ajunsi la varsta adulta, mecanismele de aparare, desi bune in copilarie, se dovedesc a ne influenta simtamintele si actiunile intrun mod contraproductiv, ingreunandu-ne sufletul, relatiile, viata sociala si profesionala, blocandu-ne potentialul creativ si sabotandu-ne fericirea.
Copii fiind, cu nevoi de securitate si iubire uneori nesatisfacute, vulnerabili, cu niste capacitati limitate de intelegere a lumii si de actiune, ne-am tradus experientele si actiunile persoanelor care ne aveau in grija asimiland idei precum: „Daca..., inseamna ca eu am fost de vina, eu am gresit, nu sunt suficient de bun incat sa...“ Mecanismele de aparare identificate de Sigmund Freud sunt acum accesibile, tangibile si mult mai usor de inteles decat v-ati putea inchipui.
Ideea centrala de la care se porneste este aceea ca adultii interpreteaza distorsionat experientele de viata prin filtrul unor mecanisme de aparare invatate in copilarie, care nu-si mai gasesc utilitatea in prezent.
PRI este o metoda inovativa de terapie care, spre deosebire de celelalte, se poate aplica si fara ajutorul unui psihoterapeut