1.
CUM TREBUIE UTILIZAT UTROGESTAN, capsule moi pentru administrare orală sau vaginală? În toate cazurile, respectaţi cu stricteţe recomandările medicului dumneavoastră.În insuficienţa de secreţie progesteronică, doza uzuală este de 200 - 300 mg progesteron pe zi, repartizată în 1 - 2 prize, 100 mg progesteron dimineaţa şi 100 mg sau 200 mg progesteron seara la culcare. În anumite cazuri, în special pentru menţinerea sarcinii, este posibil ca medicul dumneavoastră să crească dozele la 600 mg progesteron pe zi, repartizate în 3 prize. În toate cazurile, doza pentru o dată nu trebuie să depăşească 200 mg progesteron, în administrare orală sau vaginală. 
Dacă consideraţi că efectul tratamentului cu UTROGESTAN este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. În funcţie de caz, tratamentul poate fi cont.
Reacţii adverse posibile).
Utilizarea altor medicamenteSpuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alt medicament, chiar şi cele eliberate fără prescripţie medicală. 3. 4. În plus, nu are nici un efect asupra celor determinate de afecţiunile genetice (mai mult de 50%). 
Există riscul apariţiei unor reacţii adverse hepatice în trimestrele 2 şi 3 de sarcină.
Acest tratament, în condiţiile de utilizare recomandate, nu este contraceptiv.
Dacă medicamentul se administrează pe cale orală, trebuie utilizat la distanţă de mese, preferabil seara la culcare. 
Sarcina şi alăptareaNumeroase studii epidemiologice efectuate la mai mult de 1000 paciente nu au evidenţiat nici o asociere între progesteron şi malformaţiile fetale. 
UTROGESTAN trebuie utilizat în timpul sarcinii numai în primul trimestru şi doar pe cale vaginală. 
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de administrarea oricărui medicament în timpul sarcinii şi alăptării. 
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilajeÎn cazul administrării orale, femeile care conduc vehicule sau folosesc utilaje trebuie atenţionate asupra riscului de somnolenţă sau ameţeli. 
Excipienţi cu efecte cunoscute:Lecitină de soia (vezi pct. ÎNAINTE DE A UTILIZA UTROGESTAN, capsule moi pentru administrare orală sau vaginală 
NU UTILIZAŢI UTROGESTAN, capsule moi pentru administrare orală sau vaginală în următoarele cazuri: - hipersensibilitate la progesteron sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;- insuficienţă hepatică severă, în cazul administrării pe cale orală;- hemoragii vaginale de cauză neprecizată;- cancer de sân sau tumori benigne, diagnosticate sau suspectate;- cancer al organelor genitale, diagnosticat sau suspectat;- tromboflebită, boală tromboembolică, accident vascular cerebral, acute sau în antecedente; - hematurie de cauză neprecizată.
PRECAUŢII SPECIALE LA ADMINISTRAREA UTROGESTAN, capsule moi pentru administrare orală sau vaginală: 
Acest medicament nu reprezintă un tratament pentru toate cazurile de avort spontan precoce.
CE ESTE UTROGESTAN, capsule moi pentru administrare orală sau vaginală ŞI ÎN CE CAZURI SE UTILIZEAZĂ ? 
Acest medicament reprezintă un tratament hormonal progestativ. 
Este indicat în afecţiunile legate de insuficienţa secreţiei de progesteron.
Administrare pe cale orală:- cicluri neregulate datorate unor tulburări de ovulaţie;- sindrom premenstrual;- dureri sau afecţiuni benigne ale sânilor;- hemoragii (datorate unor fibroame);- menopauză (asociat tratamentului estrogenic).
Administrare pe cale vaginală pentru a ajuta sarcina, în special:- în cazul avorturilor habituale (repetitive);- în cursul ciclurilor de Fecundare In Vitro (FIV).
Pentru toate celelalte indicaţii ale tratamentului cu progesteron, în cazul apariţiei de reacţii adverse (somnolenţă, ameţeli după administrarea pe cale orală), administrarea pe cale vaginală reprezintă o alternativă la administrarea pe cale orală. 2. 1