"Acesta este felul adevarat de a posti: nu da mintii hrana voluptatii simturilor; sa nu unelteasca inauntrul tau boldul desfranarii; mintea sa nu cunoasca temnita patimilor; fugi de insotirea cu cei intinati. 375/380-444) pare a nu se regasi pe sine decat in ragazul oferit de alcatuirea acestor Scrisori pascale - cu prilejul carora, prin arta sa literara unica, dezvolta, intr-un demers exegetic pe marginea citirilor liturgice veterotestamentare proprii perioadei Triodului, temeiurile adevaratei praznuiri a Sfintelor Pasti prin nevointa, cumpatare si mai ales prin administrarea "medicamentului" postului, "maica a tot lucrul bun", "dusmanul a tot pacatul", aducatorul harului infrumusetarii in Hristos a omului si, totodata, garantul impacarii cu Dumnezeu..
Sfantul Chiril (cca.
Originea acestui gen se afla in stransa corelatie cu datoria episcopului Alexandriei (instituita prin hotararea Sinodului I Ecumenic) de a anunta anual, oficial, data sarbatoririi Pastilor, pe care astronomii alexandrini o aflau in urma unor calcule astronomice complexe.
Prin acestea te vei face insemnat in fata lui Dumnezeu; prin ele ti se va aduce cununa dreptatii." - Sfantul Chiril al Alexandriei Scrisorile pascale se disting, in ansamblul literaturii omiletice, ca un gen literar, prin excelenta, alexandrin. "Acesta este felul adevarat de a posti: nu da mintii hrana voluptatii simturilor; sa nu unelteasca inauntrul tau boldul desfranarii; mintea sa nu cunoasca temnita patimilor; fugi de insotirea cu cei intinati