Bestseller international„O repovestire spectaculoasa, inovatoare a istoriei omenirii.” (Simon Sebag Montefiore) Traducere din limba engleza de Miruna Munteanu De secole ne tot spunem o poveste simplista despre originile societatilor umane si ale inegalitatilor sociale: in cea mai mare parte a existentei lor pe pamant, oamenii au trait in cete de vanatori-culegatori.
Un demers de o amploare impresionanta ce reuseste sa ne faca sa regandim nu doar trecutul indepartat, ci si prezentul prea apropiat ca sa fie vazut, precum si firul rosu care este natura noastra schimbatoare si de nepatruns.” (The Observer) Desemnata aproape unanim cartea anului 2021 si nominalizata pe lista scurta pentru prestigiosul Orwell Prize, Zorii tuturor lucrurilor a captivat imaginatia publicului, fiind deja tradusa in franceza, germana si italiana si urmand sa apara in peste 30 de limbi in intreaga lume. .
Stiind ca au existat si alte moduri de a trai, conchid Graeber si Wengrow, putem regandi ce am putea deveni.” (The Washington Post) „O lucrare remarcabil de ambitioasa care pare menita sa atace ideile preconcepute si miturile.
Cartea urmareste sa sintetizeze descoperirile arheologice din ultimele decenii care nu au reusit sa iasa din revistele de specialitate si sa intre in constiinta publicului.” (The New York Times) „Zorii tuturor lucrurilor incepe ca o replica acida la analiza culturala neglijenta si se incheie ca o oda inchinata unor libertati pe care cei mai multi dintre noi nu si-au dat seama niciodata ca le au.
O lectura antrenanta.” (The Guardian) „Graeber si Wengrow propun o istorie a ultimilor 30.000 de ani nu doar foarte diferita de cea cu care suntem obisnuiti, ci si mult mai interesanta: nuantata, surprinzatoare, paradoxala, care ne inspira.” (The Atlantic) „Zorii tuturor lucrurilor isi propune un tel ambitios: sa rastoarne tot ce credeam noi despre originile si evolutia societatilor umane.
O carte de sinteza, in raspar cu istoriografia traditionala, care porneste de la preistorie pentru a demonta numeroasele mituri inca prezente in manuale, precum egalitarismul asa-zisei „comune primitive” ori mitul rousseauist al „nobilului salbatic”, si incearca sa raspunda marilor intrebari ale istoriei omenirii in lumina numeroaselor dovezi arheologice descoperite recent. „Iconoclasta si ireverentioasa...
Propunandu-si „sa puna bazele unei noi istorii a lumii”, David Graeber si David Wengrow ne invita sa renuntam la ideile preconcepute si sa incercam sa intelegem ce societati incercau sa creeze de fapt stramosii nostri.
Dar aceasta poveste ridica o problema serioasa: e falsa.
In cele din urma s-au nascut orasele, marcand nu doar aparitia civilizatiei, ci si a razboaielor, birocratiei, patriarhatului si sclaviei.
Apoi au intrat in scena agricultura si, odata cu ea, proprietatea privata.
Bestseller international„O repovestire spectaculoasa, inovatoare a istoriei omenirii.” (Simon Sebag Montefiore) Traducere din limba engleza de Miruna Munteanu De secole ne tot spunem o poveste simplista despre originile societatilor umane si ale inegalitatilor sociale: in cea mai mare parte a existentei lor pe pamant, oamenii au trait in cete de vanatori-culegatori