Cantecul relevantei este o reflectie incitanta asupra muncii: de ce este asa cum este, de ce si-a pierdut din valoare si ce anume putem face toti – mai ales liderii – pentru a o imbunatati.
Sau care cel putin te vor ajuta sa uiti de ce ai renuntat.
Poate ca aceasta promisiune a functionat in urma cu jumatate de secol, insa in ziua de azi sunt doar vorbe goale..
Am construit sisteme uriase pentru a produce bunuri si servicii dincolo de ce ne-am fi putut imagina, in timp ce promovam neincrederea si insuficienta pentru a le vinde.
Renunta la visurile si la sufletul tau, ne promitem unul altuia, si poti sa cumperi niste lucruri care iti vor oferi un statut si care te vor implini.
Sunt esenta”.
Cum ne depasim aceasta dorinta paralizanta de a fi in siguranta?Am fost indoctrinati sa acceptam loialitatea la locul de munca, unde principala noastra responsabilitate este sa facem ceea ce ni se spune.
Pentru ca, asa cum spune Godin, „Oamenii nu sunt o resursa.
Indiferent ce pozitie ocupi, ai puterea de a schimba lucrurile.
Sau ne putem uni pentru a crea o organizatie relevanta, care incurajeaza pe oricine sa ofere cele mai bune rezultate ale muncii sale, indiferent ce pozitie ocupa.
Aceasta este o carte pe care trebuie sa o discuti impreuna cu sefii si colegii tai si sa pui in practica cele discutate.
Putem sa acceptam vechile practici ale capitalismului industrial, sa continuam sa tratam oamenii ca si cum pot fi mereu inlocuiti si sa ne imbarcam intr-o cursa catre abis alimentata de dezvoltarea inteligentei artificiale.
Alegerea este simpla.
Dar lucrurile nu trebuie sa decurga astfel.
Prin cele 144 de recomandari din aceasta carte, Seth Godin pune accentul fix pe ceea ce ne preocupa pe toti; el ne arata care este, de fapt, originea acestor tendinte si ne provoaca sa imbunatatim lucrurile intr-un mod care sa produca un impact.
Angajatii raspund prin a nu mai fi implicati, prin a face minimumul necesar si prin a-si da demisia in cele din urma.
Managerii alarmati raspund cu ordine dure, care se propaga de sus in jos pe scara ierarhica, concedieri, monitorizarea angajatilor si sedinte obligatorii.
Instabilitatea economica si trendul crescator al muncii de acasa ne-au facut sa fim deconectati si neimplicati.
Cantecul relevantei este o reflectie incitanta asupra muncii: de ce este asa cum este, de ce si-a pierdut din valoare si ce anume putem face toti – mai ales liderii – pentru a o imbunatati