Carte cu scriitori.
A initiat si coordoneaza, din 2007, im.
Este membru al Filialei Brasov a Uniunii Scriitorilor din Romania din 2014. - Simona Preda Nascut in 1973 la Brasov, Laurentiu-Ciprian Tudor este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer si educationist.
Pentru ca, a fi in dialog, a te situa intr-o comuniune presupune - pe langa un intreg si o impartasire - si faptul de a fi o constiinta vie a epocii tale.
Ne indeamna la intoarcere catre valorile comune si la reflectie despre sine.
Uneori are un stil alert si construieste adevarate volute speculative, iar alteori se opreste minutios asupra unui detaliu.
Prin aceste interviuri, Laurentiu-Ciprian Tudor ne (re)prezinta aspecte si stari de langa noi pe care obisnuim sa le ignoram si, in acelasi timp, ne deschide cu o lupa fina subtilitatile proximitatii noastre.
Autorul acestor interviuri stie sa asculte si sa provoace, sa stimuleze interlocutorul, este persuasiv atunci cand se impune si reflexiv cand situatia reclama acel respiro atat de necesar unui anumit tip de tacere meditativa.
Este o impartasire a gandului bun, a decentei, a culturii si a muncii asumate fara emfaza sau ipocrizie.
Sunt micro-radiografii ale scrisului si gandirii interlocutorilor privite din diverse unghiuri, lasand cititorului posibilitatea atat de a fi parte, de a fi complice la constructia argumentelor, dar si de a-si formula, atunci cand nu mai are textul in fata, propriile sale convingeri.
Nu reiese din aceste pagini nimic dogmatic, schematic sau fortat.
Dialogurile seduc prin calitatile incitante si stimulative ale intrebarilor si, in acelasi timp, prin firescul, adancimea si onestitatea raspunsurilor. - Adrian Lesenciuc Laurentiu-Ciprian Tudor ne propune, in cuprinsul acestui volum, o culegere de interviuri cu scriitori, eseisti, antropologi si teologi care te provoaca si, in acelasi timp, te face atent la detaliile lumii, la lucrurile nevazute care trec dincolo de cotidian.
Aceasta Carte releva in primul rand inteligenta intrebarilor, iar apoi ofera o remarcabila radiografie a unei realitati culturale in transformare.
La o intalnire cu tinerii, regretatul academician Solomon Marcus ii indemna: intrebati-ma, pentru ca inteligenta o dovediti prin intrebarile voastre, nu prin raspunsuri.
Iar cand interviurile sunt realizate de Cristian Patrasconiu, Robert Serban, Eugenia Voda, Catalin Stefanescu sau, iata, cum este cazul de fata, de Laurentiu-Ciprian Tudor, rezultatul nu poate fi decat incitant pentru lectorul deja ademenit de aromele tari ale operelor celor intervievati.
Cand cei intervievati sunt nume importante ale culturii romane, interviul deschide nebanuite ferestre spre ascunsul atelier.
Cel ce intervieveaza insista asupra forjarii, calirii, slefuirii materiei literare brute si nu se sfieste sa il incolteasca pe intervievat cu cele mai incomode intrebari. -Teodor Baconschi Interviul are menirea de a elucida, de a patrunde in atelierele lui Hefaistos, de regula in intentio operis, dar sub pretextul de a se insera in intentio auctoris.
Vacarmul fara noima in care ne irosim de obicei primeste astfel o lovitura de gratie.
Interviurile realizate de Laurentiu-Ciprian Tudor dobandesc, tocmai din aceste motive, valoarea adaugata a unei co-prezente fermecatoare, spre bucuria cititorilor inca dornici sa profite de o lectura elevata si prietenoasa, adica sa patrunda in lunga traditie a banchetului platonic.
Stie sa evite narcisismul, asa cum se pricepe sa iscodeasca, fara ispita detaliului trivial.
Pe amintitul fundal se profileaza calitatile unui intelect curios, fara a deveni intruziv, si virtutea unui interlocutor capabil sa asculte cu o rabdare aproape patericala.
Cand isi alege "tintele", tinteste sus, cu exigenta omului indragostit de performanta gandirii si rafinamentul perceptiei.
Are o structura psihologica apolinica, adancita prin perspectiva spirituala, discret si consecvent asumata. 24 de interviuri Laurentiu-Ciprian Tudor a depasit varstele juvenile, dar ramane tanar sufleteste si transmite - in scris sau in fapta de antreprenoriat cultural - o tonica prospetime.
Carte cu scriitori