Dictionarul s-a realizat pe baza marii lucrari colective „Dictionarul tezaur al proverbelor romanesti“ pastrat la institutul „Arhiva de folclor a Academiei Romane“ din Cluj-Napoca si redactat de Ion Cuceu, Virgiliu Florea si Ion Talos. .
Astfel, Dictionarul poate fi utilizat nu numai de catre cei interesati sa gaseasca un proverb sau o zicatoare, dar si de catre cei direct interesati de specificul paremiologic al fiecarei zone geografice de pe teritoriul tarii noastre, sau in ce masura un culegator sau altul a contribuit la constituirea repertoriului national de proverbe.
La randul lor, cuvintele-cheie sunt organizate alfabetic, pentru a facilita cautarea.
Este sistematizat pe baza principiului cuvintelor-cheie – cele mai multe, substantive, verbe si adjective – principiu ce permite utilizarea rapida si eficienta a dictionarului.
Continutul volumului de fata este compus din 7777 de texte, insotite de trimiteri la sursa (localitate, zona, culegator sau colectionar) si uneori de contextualizari explicative.
Dictionarul s-a realizat pe baza marii lucrari colective „Dictionarul tezaur al proverbelor romanesti“ pastrat la institutul „Arhiva de folclor a Academiei Romane“ din Cluj-Napoca si redactat de Ion Cuceu, Virgiliu Florea si Ion Talos