Denumirea locala a Morellino dateaza din Evul Mediu.
Asocieri gastronomice: ideal pentru mancaruri locale din Maremma, carne de mistret si carne de caprioara, pecorino Toscano DOP..
Temperatura de servire: 15 - 17 °C.
Finisaj lung, cald si moale.
Gust: taninurile sunt puternice.
Se deschide si ofera arome eterice dupa putin timp.
Miros: bogat in fructe rosii, cirese negre coapte, mure si coacaze negre.
Culoare: Rosu violet intens.
Strugurii Sangiovese si Syrah sunt recoltati si sortati manual in ladite de 15 kg, fermentatia este spontana pe piele in cuve urmand mai apoi fermentatia malolactica.
Valdifalco Morellino Di Scansano DOCG este un vin rosu, sec din Toscana, certificat vegan, organic La Renaissance des Appellations, biodinamic.
A existat o singura data o intalnire cu Alicante în 1700.
Unicitatea strugurilor Sangiovese din Scansano este ca nu au avut contact cu alte vite de vie de peste 150 de ani.
Conform etimologiei, numele de Morellino deriva fie de la caii Morello, care remorcau trasurile, fie de la boabele de culoare darf care se numesc moro.
Denumirea locala a Morellino dateaza din Evul Mediu